"Everesting is de moeilijkste klimuitdaging in de wereld"

LEKI ambassadeur Arne Heirbaut verbreekt het Belgisch record Everesting

Het concept van Everesting is eenvoudig. Kies een helling, waar ook ter wereld, ren en herhaal deze activiteit totdat je de 8,848 meter beklimt – de equivalente hoogte van de Mount Everest. LEKI ambassadeur Arne Heirbaut is de Everesting uitdaging aangegaan en heeft een uitzonderlijke prestatie neergezet... Arne heeft namelijk het Belgisch record verbroken! Arne heeft tijdens zijn klim gebruik gemaakt van de LEKI Micro Trail Race stokken. Ontworpen voor wedstrijdlopers, is de Micro Trail Race, verkrijgbaar in verschillende lengtes. Deze ultralichtgewicht weegt slechts 175 gram en ligt dankzij de brede Shark Frame Strap Mesh, de natuurlijke grip uit kurk en het Trigger Shark 2.0 systeem veilig en comfortabel in de hand. Met één druk op de knop vouw je de stok op tot een pakmaat van slechts 37 centimeter. De nieuwe, lichtgewicht Trail Running Tip biedt optimale grip op alle terreinen. Lees hieronder het verhaal van Arne.

Arne vertelt: “Everest. De hoogste berg ter wereld, altijd tot de verbeelding sprekend, maar voor velen steeds een verre droom. In een door Covid-19 geplaagd jaar sneuvelden vele wedstrijden, maar trainde ik even hard als anders. Een lege wedstrijdkalender opende de deur voor andere, gekkere ideeën. Die plannen waar je van droomt, maar die toch zo moeilijk in te plannen zijn door de lange voorbereiding en recuperatie achteraf. Na de annulering van de mythische skyrace ‘Trofeo Kima’ besloot ik te gaan voor een Everesting.”

Samen met Kris, zijn partner-in-crime, ging Arne op zoek naar een geschikte locatie. Na veel wikken en wegen kozen ze voor de ‘the killing hill’ in Coo. Een steile, technische helling in de Ardennen.

Na wat zoekwerk op de site van Hells 500, de initiatiefnemer van het hele Everesting concept, kwamen ze al snel tot de ontdekking dat een Belgisch record tot de mogelijkheden behoorde! Het record stond op naam van David Liviau, 17u16min.

Arne vertelt verder: “ Om 4u ’s nachts vertrokken we voor 56 beklimmingen. De tactiek was eenvoudig, omhoog zouden we stevig powerhiken, naar beneden gecontroleerd lopen. Door de steile helling in combinatie met de Micro Trail Race loopstokken van LEKI kon ik efficiënt hoogtemeters beklimmen. Zeker de lichte stokken van LEKI zorgden hier voor een vlotte klim."

“De eerste uren werkten we af in het donker in aangenaam frisse temperaturen. Zonder onszelf voorbij te hollen zaten we onmiddellijk op het schema van 15u. De tijd ging dan ook snel voorbij en terwijl het stilaan licht werd tikten we mooi onze hellingen af. Gelukkig konden we ook vanaf de start genieten van een top CREW onder leiding van mijn vader. Het was immers belangrijk om elk uur voldoende koolhydraten op te nemen. 6 uur lang ging dit snel, daarna volgde een eerste dipje omdat mijn maag even niet kon volgen. Ik schakelde over op enkele gelletjes om wat eenvoudiger energie te kunnen opnemen en dat leverde al snel resultaat op. Het dipje was van korte duur!
We werkten ondertussen onze hellingen verder af en klokten na 28 hellingen af op 7u30, exact op schema van 15u. Je denkt dan even, “wow, nog maar 28 keer te gaan”, om dan even later te denken, “shit, nog 28 keer”… Everesting is toch wel een mental game.”

Arne vertelt: “Uiteraard vertraagden we nadat we meer dan 10 uur bezig waren, maar het tijdsverlies was zeker niet drastisch. Rondetijden van 16 min werden stilaan rondetijden van 18 min, zowel bergop als bergaf liepen we iets trager als in het begin. Na 46 keer dacht ik weer licht aan het einde van de tunnel te zien: “oh, nog maar tien keer!”, om dan even later te denken: “shit, dat is nog meer dan 3uur!."

“Met nog 5 beklimmingen te gaan beseften we dat het Belgisch Record binnen handbereik was! We bereikten de finish na 15u50min. Uitgeput, maar oh zo tevreden. Vanaf nu deel uitmakend van een gek clubje van ongeveer 260 personen die wereldwijd deze uitdaging al aangegaan zijn. Wij hebben de 20e tijd neergezet!”

“Het wereldrecord? 11u17min… Dat is nog buiten bereik. Maar een tijd onder de 14 uur? Daarvoor begint het 1 week later al te kriebelen. Een steiler segment, minder bochten, extra training onder de riem, langere beklimming… of een dubbele Everesting… vermoedelijk ben ik nog niet klaar met deze uitdaging. Maar eerst kijk ik uit naar een 2021 gevuld met competieve trails, ultra’s & skyraces!”

Wij zijn enorm trots op onze LEKI ambassadeur Arne en zijn bijzondere prestatie! Daarom blijven wij hem de komende tijd uiteraard volgen en voorzien van de beste LEKI materialen. Wij wensen Arne verder nog veel succes met zijn trainingen én aankomende races!

®Arne Heirbaut